טעויות נפוצות של בונה אתרים מתחיל
התחום של בניית אתרים, ובכלל כל מה שקשור לעולמות הדיגיטל הופך להיות הרבה יותר פופולרי ככל שהשנים עוברות. היום ניתן ללמוד בניית אתרים ממש בקלות ולהפוך לבונה אתרים מכמה סרטונים ביוטיוב.
הקלות והמחסור בחסמי כניסה הפכו את השוק לפרוץ וכתוצאה מכך יש הרבה מאוד בוני אתרים מתחילים שעושים טעויות שעשויות לעלות ביוקר. במאמר הזה נדבר על טעויות נפוצות של בוני אתרים מתחילים שכדאי מאוד להימנע מהם.
הנושאים שניגע בהם הם נושאים שקשורים לתחום של לימוד בניית אתרים ובחלק מהנושאים נדבר אפילו על הנושאים של זכויות יוצרים ופרמטרים אחרים שעשויים לגרום לתביעה משפטית.
לצערנו החלק המעציב הוא שגם אם עברתם קורס בניית אתרים בוורדפרס והשקעתם הרבה כסף בלימוד התחום אתם עדיין לא תכירו חלק גדול מהטעויות שנציין מתחת.
איך לבנות אתר בחינם בשעה וחצי?
יש לי הצעה מעניינת עבורך, יצרתי הדרכה מלאה של למעלה משעה וחצי שתלמד אותך איך לבנות אתר מ-0 בחינם כולל רכישת אחסון ודומיין. נשמע מעניין? אשמח לשלוח לך אותה למייל.
✓ על ידי מילוי הטופס אני מאשר/ת קבלת טיפים, מדריכים בחינם וחומר פרסומי למייל
1. זכויות יוצרים
הנה משהו שלא לומדים בסרטון ביוטיוב. יש דבר כזה שנקרא זכויות יוצרים והסיבה שאנחנו מתחילים מזכויות יוצרים היא בגלל שכאן פוטנציאל הנזק הוא הגדול ביותר.
במידה ועושים שימוש בתמונות, פונטים, סרטונים, שירים או כל דבר אחר יש לכל אחד מהרכיבים האלו משהו שנקרא "זכויות יוצרים" ואם נעבור על חוק זכויות יוצרים אנחנו עשויים לקבל תביעה משפטית.
על כל יצירה כמו: תמונה, שיר, עיצוב, סרטון וכו'… יש ליצירה הזאת זכויות יוצרים ולכם אסור להשתמש ביצירה ללא אישור מפורט.
מנקודת המבט של בונה אתרים מה שחשוב לדעת זה שאסור להשתמש בתמונות או פונטים ללא אישור של מי שיצר אותם או ללא רישיון מתאים לשימוש במוצר.
נכון להיום יש אתרים שבהם אפשר להוריד תמונות בתשלום סמלי של כמה דולרים לכל תמונה או תשלום שנתי שקצת יותר גבוה. במקביל יש גם אתרים שמאפשרים להוריד תמונות ולעשות בהם שימוש מסחרי ללא הצורך בתשלום או במתן קרדיט ליוצר.
גם בפונטים כדאי מאוד להיזהר במיוחד כאשר מדובר על פונטים של חברות ישראליות שמאוד אוהבות לתבוע אנשים תמימים שעשו טעות מחוסר הבנה.
האתר המוביל בתחום להורדה של פונטים בחינם הוא גוגל פונטס וכדאי להשתמש בעיקר בו עבור פונטים בתוך האתר.
2. חוסר הנגשה של האתר (חוק נגישות)
עוד נושא משפטי שגם תוסף תאוצה בתקופה האחרונה הוא הנושא של חוק הנגישות. נכון להיום החוק מחייב כמעט כל אתר להיות נגיש עבור אוכלוסיות עם מוגבלויות.
החוק הושק ב-2017 ופשוט לקחו תקנות נגישות קיימות שנוצרי על ידי W3C (ארגון בינלאומי לתקינות קוד) ובמסגרת החוק אנחנו מחויבים לתקנות נגישות של WCAG לפי רמת נגישות AA.
כן, כן זה נשמע מסובך ולא מובן עם אותיות מוזרות וכך זה באמת. החוק הזה כולל כל מיני סעיפים שקשה מאוד ליישם והוא מגביל אותנו מאוד בתהליך של בניית אתר.
אנחנו לא ניכנס נמצא בחוק ולכל הסעיפים אבל אם אפשר לתת טיפ קטן למתחילים אז חשוב להתקין תוסף נגישות בתוך האתר ובנוסף לכך גם ליצור עמוד הצהרת נגישות.
בתוך העמוד יש הצהרת הנגישות חשוב הסתייגות עם כתובת המייל המאפשרת ליצור קשר במידה ויש בעיה (החוק מחייב להתריע 60 יום לפני תביעה) ואת הצהרת הנגישות חשוב לצרף לחלק התחתון של האתר (Footer).
ביצוע הפעולות האלו יקטינו באופן משמעותי את הסיכוי לקבלת תביעה בנושא של חוק הנגישות.
חשוב להדגיש שהפעולות האלו לא הופכות את האתר לנגיש וצריך לבצע פעולות רבות נוספות כמו הוספת תגיות ALT לתמונות, שימוש בתוויות בטפסים, שימוש נכון בתגיות HTML, שימוש נכון בהיררכיה של כותרות ועוד…
3. בחירת אחסון לא איכותי
עבור בונה אתרים אחד הדברים החשובים ביותר הוא האחסון לאתר/אתרים. ככל שאתם מאחסנים יותר אתרים כך יש יותר חשיבות לאחסון, וככל שיש יותר כניסות לאתר כך האחסון הנצרך והמשאבים הנדרשים הם יותר גדולים.
אם השנים למדנו שבחירת אחסון אתרים לא איכותי תשפיע ממש על הזמן שזה ייקח לפתור כל בעיה באחסון וככל שהאחסון לא איכותי יהיו יותר בעיות ויהיה יותר קשה לפתור אותם.
עדיף לשלם קצת יותר ולחסוך את הכאב ראש הגדול הזה. בסוף אפשר להשוות את האחסון עבור בונה האתר כמו דלק עבור מכונית.
כמה פרמטרים שצריך לקחת בחשבון כאשר בוחרים אחסון:
- לבדוק שיש תמיכה איכותית 24/7
- לוודא שחבילת האחסון הנבחרת מספקת מספיק משאבים עבור הצרכים של האתר
- לוודא שיש מדיניות של החזר כספי ולהשתמש בה אם האחסון לא טוב
- לוודא שמקבלים תעודת אבטחה SSL בחינם לכל האתרים
- לוודא שניתן לאחסן יותר מאתר אחד (עדיפות ללא הגבלה)
- עדיף לבחור אחסון עם פאנל ניהול של cPanel
- לוודא שיש גיבויים יומיים של לפחות שבועיים אחרונה
- לשים לב שהמחיר לא משתנה לאחר תקופת ההתקשרות (חלק מהאחסונים מעלים את זה פי 4 מהמחיר ההתחלתי).
4. ביצוע עדכונים אוטומטיים לוורדפרס
טעות נוספת של בוני אתרים מתחילים היא לבצע עדכונים אוטומטיים במערכת של וורדפרס. כאשר אנחנו בונים אתר בוורדפרס אז באופן ברירת מחדל המערכת של וורדפרס מתעדכנת וביחד איתה לפעמים גם מתעדכנים התוספים והתבנית עיצוב.
הבעיה עם עדכונים אוטומטיים היא שלעיתים עדכון של תוסף יכול לשבור את האתר ולגרום לבעיות נוספות. אם העדכון מתבצע באופן אוטומטי זה עשוי לגרום לכך שהאתר יפסיק לעבוד כראוי ואנחנו אפילו לא נדע על כך.
אם אנחנו עובדים עם אתר וורדפרס הוא מורכב מהמערכת, מתוספים ומתבנית העיצוב. התוספים נבנים על ידי מפתחים שונים ולפעמים חוסר התאמה או התנגשות של 2 תוספים עשויה לגרום להרבה בעיות ולפעמים גם לכך שהאתר יפסיק לעבוד באופן מוחלט.
אלמנטור הוא דוגמא לתוסף פופולרי שמגיע עם כמות מאוד גדולה של באגים ועדכון של התוסף הזה עשויה לגרום לבעיות ושינויים בתדירות גבוהה.
ההמלצה היא לבטל עדכונים אוטומטיים ולבצע באופן ידני עדכון לכל האתרים פעם בחודש. בעבר היה אפשר לעדכן את האתר גם לעיתים רחוקות יותר אבל היום כשיש יותר ניסיונות לפריצה רצוי לעדכן את כל האתר לפחות פעם בחודש.
לאחר העדכון רצוי לבצע בדיקה ידנית ומהירה ולוודא שהכל עובד כמו שצריך וגם לעשות גיבויים לפני העדכון ולעשות שחזור במקרה והתרחשה תקלה.
5. שימוש מוגזם בתוספים
טעות נפוצה נוספת שבוני אתרים רבים עושים היא להוסיף תוסף לכל דבר באתר. כפי שצוין בפסקה הקודמת כאשר אנחנו מבצעים עדכונים לאתר זה עלול לגרום לבעיות ונזקים.
ככל שיש יותר תוספים הפוטנציאל נזק של עדכון יהיה גדול יותר. מספיק שיש בעיה בתוסף אחד או שיש התנגשות בין 2 תוספים והאתר מפסיק לעבוד. גם מבחינת הנושא של אבטחה בדרך כלל פרצות האבטחה יגיעו מתוך התוספים ולא מהמערכת של וורדפרס. ככל שיש פחות תוספים כך יקטן בהתאמה הסיכוי שהאתר ייפרץ והסיכוי שהאתר יישבר במקרה של עדכון.
פרמטר נוסף בהקשר הזה הוא הנושא של מהירות. חלק מהתוספים עשויים לטעון קבצים נוספים לתוך האתר ובכך לגרום למצב שבו האתר נטען באופן איטי יותר.
למי שמשתמש באלמנטור ביחד עם אלמנטור פרו חשוב לדעת שמדובר על אחד התוספים הכי כבדים שיש בספריית התוספים של וורדפרס. מי שמשלב ביחד עם זה גם תוספים כמו Jet פוגע בזמני הטעינה של האתר באופן אנוש.
6. שימוש בתמונות ללא אופטימיזציה
טעות נוספת ונפוצה של בונה אתרים מתחיל היא להשתמש בתמונות ללא אופטימיזציה והקטנה של המשקל. חשוב להבין שאחד הפרמטרים החשובים ביותר בנושא של שיפור מהירות טעינה לאתר הוא אופטימיזציה לתמונות.
בגלל שהרכיב עם המשקל הגבוהה ביותר באתר הוא תמונות אז שימוש בתמונות עם משקל גבוה ישפיעו על זמני הטעינה ועל המשקל הכולל של האתר באופן הכי משמעותי.
הנושא הזה חשוב במיוחד כאשר מדובר על הורדת תמונות ממאגרי תמונות או תמונות שקיבלתם מצלם כי המשקל של התמונה עשוי להגיע ל-10-50 מגה בזמן שהמשקל המרבי של תמונה צריך להיות פחות מ-200KB.
רצוי להעלות את התמונה לאתר בממדים הנכונים (רוחב וגובה) וגם במשקל הנכון. אתרים כמו: TinyPNG ו- CompressJPEG יאפשרו להקטין את המשקל של התמונה מבלי לאבד בהרבה מהאיכות שלה ובכך אפשרו לאתר להיטען בצורה מהירה יותר.
7. חוסר ידע בקידום אתרים
זה אמור להיות מובן אבל אתר שלא מתקדם בגוגל הוא אתר חסר משמעות, זה לא משנה כמה האתר נראה טוב ויפה אם אף אחד לא נכנס אליו. אם המטרה שלך בתור בונה אתרים היא לספק את המוצר הטוב ביותר עבור הלקוחות שלך אז אתה חייב ללמוד קידום אתרים כדי לעשות את זה.
אין צורך להפוך למקדם אתרים אבל חשוב להבין את העיקר ואיך התחום של קידום אתרים עובד על מנת לדעת איך לבנות אתר באופן נכון מבלי לפגוע בקידום שלו.
למעשה רוב החוקים של קידום בגוגל יעזרו לך להפוך לבונה אתרים טוב יותר ולכן הקידום זה משהו שמאוד חשוב ללמוד. נושאים כמו: היררכיה של כותרות, תגיות ALT לתמונות, שימוש בקישורים פנימיים ועוד… כל אלו הם נושאים שקשורים לקידום בגוגל וחשוב לדעת אותם גם בתור בונה אתרים.
8. לא לבצע גיבוי לאתר
זה הזוי אבל בתור בונה אתרים אתה עשוי לבנות אתר שלם, לבזבז עליו שבועות של עבודה ולא ליצור גיבוי למקרה שתהיה בעיה.
גם אם האחסון של האתר מציע גיבויים 30 ימים אחורה זה עדיין לא מספיק ורצוי לשמור גיבוי של האתר גם על המחשב במיוחד במועד סיום של פרויקט.
יצא לנו לראות מקרים רבים שבהם הלקוח שבחר לאחסן את האתר מחק אותו בטעות, היו מקרים שבהם האתר נפרץ, או שהייתה בעיה באחסון. במקרה כזה לפעמים אתר שלם עם כל התוכן יכול ללכת לאיבוד וגיבוי קטן היה חוסך לכולם הרבה מאוד בעיות.
ההמלצה שלנו לבוני אתרים היא לבצע עדכון ידני כל כמה חודשים אל המחשב או אל שרת חיצוני ולוודא שהמידע והעבודה הקשה לא ילכו לאיבוד במקרה של בעיה.
לסיכום - איך להיות בונה אתרים טוב יותר
הטיפים כאן במאמר יעזרו לך להפוך אל בונה אתרים טוב יותר משאר בוני האתרים בתחום. חשוב לשים לב בעיקר לנושא של נגישות אתרים ושל זכויות יוצרים כי כאן טעות קטנה עלולה לעלות במחיר של אלפי ועשרות אלפי שקלים בגלל חוסר ידע.
בנוסף חשוב כל הזמן ללמוד ולהתפתח ורצוי להשקיע בידע אמיתי וגם להשקיע בכך כסף ולא רק בסרטונים ביוטיוב כי הידע שאנחנו יכולים לקבל ביוטיוב הוא מוגבל וידע שאנחנו יכולים לקבל ממישהו שכבר ביצע את הטעויות ועבר את הדרך עשוי להיות שווה זהב.
עוד לא צפיתם בהדרכה? זה בחינם!
אני רוצה ללמד אתכם לבנות אתר אחד בחינם. מדובר על הדרכה של למעלה משעה וחצי שבה אני אלמד אותך מ-0 לבנות אתר כולל רכישת אחסון ודומיין. לקבלת ההדרכה למייל באופן מיידי יש להשאיר פרטים מתחת.
✓ על ידי מילוי הטופס אני מאשר/ת קבלת טיפים, מדריכים בחינם וחומר פרסומי למייל
יוחאי ירמיהו
נעים מאוד, שמי יוחאי ירמיהו ואני עוסק בתחום של עיצוב גרפי, בניית אתרים ובכל העולם הדיגיטלי למעלה מעשור וחצי.
נכון להיום ההתמחות שלי היא בניית אתרים בוורדפרס. אני מפתח אתרים מ-0 עם תבנית בפיתוח אישי, יש לי למעלה מ-15 תוספים לוורדפרס שפיתחתי ושחררתי בחינם (תורידו אותם) ואם אתה מחפשים נינג'ה מומחה לוורדפרס זה אני :-).
אם אהבתם את המדריך ואתם רוצים לשתף אותו ניתן לעשות זאת על ידי לחיצה על כפתורי השיתוף מתחת:
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אתכם:
מחפשים את גודל התמונה המתאים לאתרי הרשת החברתית? בעמוד זה נציג את גודל התמונות לאתרים הפופולריים כגון: פייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב, טוויטר, לינקדאין ועוד..
בעידן הדיגיטלי מרבית הפרסום של עסקים מתבצע ברשת. בעמוד הבא נציג בפניכם את גדלי המודעות למרבית מספקי הפרסום המובילים כגון: גוגל, פייסבוק,יוטיוב ואינסטגרם.
בעת בנייה וניהול של אתרים ברשת אחד הדברים החשובים ביותר היא להעלות את התמונות בגודל מותאם ובמשקל נמוך. במדריך הבא תוכלו ללמוד כיצד לעשות זאת.
אחסון אתרים זה פרמטר חשוב להצלחה של העסק. בנוסף לאחסון חשוב לדעת להקטין את גודל האתר על מנת שהוא ייטען באופן מהיר לגולש וזה מה שנלמד לעשות במאמר.